The Big Data Chef: Een Krachtige Tool voor Administratieve Controles

The Big Data Chef wordt doorgaans ingezet om onze klanten diepgaand inzicht te geven in hun bedrijfsdata. Maar de mogelijkheden reiken veel verder dan dat. Onlangs kregen we een verzoek van onze klant Moos om rapporten te ontwikkelen die hen helpen bij het periodiek controleren en afsluiten van hun administratie.

Moos is gespecialiseerd in het bouwen van duurzame en herbruikbare woningen. Dankzij hun modulaire bouwsysteem kunnen deze huizen snel en efficiënt worden gerealiseerd. Als het aan Moos ligt, lossen we in één klap het woningtekort én de klimaatuitdaging op. De oplossing is er al: door systematisch te bouwen en te focussen op waarde, creëert Moos duurzame woningen die de status quo uitdagen. Een fijn thuis voor iedereen!

Foutcontrole bij complexe administraties

Hoewel het product van Moos uitblinkt in eenvoud, is de administratie juist zeer complex. Het bedrijf bestaat uit verschillende entiteiten en een groot aantal wachtrekeningen, bedrijfsonderdelen en projecten. Deze complexiteit maakte de periodieke afsluitingen tijdrovend, zowel voor Moos als voor hun accountantskantoor RS Finance. Een menselijke fout is snel gemaakt, en om de juiste inzichten te verkrijgen, is het essentieel dat deze fouten eenvoudig en efficiënt worden gesignaleerd en hersteld.

Optimalisatie met geavanceerde Power BI filters

Door slimme filters in Power BI toe te passen, konden we het proces van het opsporen van foutboekingen standaardiseren. Dit maakt het mogelijk om afwijkingen en fouten snel te identificeren en te corrigeren, wat resulteerde in een aanzienlijk efficiëntere administratieve afsluiting.

Het Finance team van Moos kon tijdens de feedback fase de eerste concepten al voor de afsluiting van maart gebruiken. Dit bleek een win-win situatie: voor Moos een efficiëntere afsluiting en voor ons waardevolle feedback.

Tijdsbesparing en up-to-date inzichten

Karin Thomas van Moos: “Dankzij deze nieuwe manier van het controleren van de cijfers winnen we tijd. Bovendien kunnen we er nu als team gezamenlijk aan werken. Waar voorheen één persoon maandelijks alle data (soms meerdere keren) naar Excel exporteerde en middels allerlei draaitabellen controles uitvoerde, kan nu het hele team in het controle portal zien waar de fouten zitten.

“Ook kan de controle nu moeiteloos doorlopend plaatsvinden. Dat betekent dat het afsluiten van de maand veel minder (doorloop)tijd kost. De cijfers zijn aanzienlijk sneller beschikbaar voor onze projectleiders in zowel het ontwerpteam, als het assemblageteam en het bouwteam. Steeds up-to-date inzicht hebben is essentieel in ons snelgroeiende bedrijf. Het helpt ons om intern strak te sturen en extern, o.a. met (potentiële) investeerders, helder te communiceren over onze financiële cijfers.

“Niet alleen ons bedrijf is dynamisch, ook onze administratie is steeds in beweging. Nadat de controle rapporten eenmaal gemaakt waren, bleek het team van RS steeds vlot de nodige aanpassingen door te kunnen voeren. Het controlerapport ontwikkelt dus soepel met ons bedrijf mee!”

Flexibiliteit voor toekomstige groei

The Big Data Chef is niet alleen een krachtige tool voor rapportages; het kan ook uitkomst bieden bij het vereenvoudigen van complexe processen. Dankzij The Big Data Chef is de administratieve last voor zowel Moos als RS Finance aanzienlijk verlicht.

Moos is een dynamisch en snelgroeiend bedrijf, en de rapporten zijn zo ingericht dat ze eenvoudig kunnen worden aangepast aan veranderende omstandigheden. Door oplossingen te bieden die kunnen meegroeien met de klant, denken we ook in de toekomst met ze mee.